Concert 24 november "Johann Sebastian Bach en zijn wortels"

Gepubliceerd op 23 november 2023 om 17:07

Najaarsconcert Woerdens Kamerkoor m.m.v. sopraan Nanette Mans, vrijdag 24 november 2023, 20.00 uur, Petruskerk Woerden

Op vrijdag 24 november voert het Woerdens Kamerkoor in de Petruskerk in Woerden een aantal werken van Johann Sebastian Bach en andere leden van de Bachfamilie uit. Daarnaast een werk van Buxtehude, een componist die van invloed was op de werken van Johann Sebastian Bach. Medewerking wordt verleend door de uit Woerden afkomstige sopraan Nanette Mans en een samengesteld barokensemble. Het geheel staat onder leiding van Geerten van de Wetering.

Het concert begint om 20.00 uur en heeft geen pauze. Toegangsprijs in de voorverkoop is € 15; aan de kerk € 17,50; t/m 18 jr. en studenten € 7,50.  Toegangskaarten kunnen in de voorverkoop online besteld worden via https://www.ticketkantoor.nl/shop/WKK241123 of via het contactformulier op woerdenskamerkoor.nl; de koorleden en Chr. Boekhandel De Hoeksteen in Woerden.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) kwam uit een echte muzikantenfamilie. Zijn vader Johann Ambrosius, was stadsmuzikant in Eisenach en oom Johann Christoph, de eeneiige tweelingbroer van zijn vader, was organist in de kerk waarin Johann Sebastian gedoopt was. Vader Ambrosius organiseerde concerten voor het hertogelijke hof en gaf thuis muzieklessen. Hij was een virtuoos organist. Het gezinshuis was een centrale ontmoetingsplek voor beroepsmusici uit Eisenach. Voor de jonge Johann Sebastian was deze omgeving een alles bepalende start van zijn muzikale opleiding. Niet alleen omdat hij zelf al vroeg meerdere instrumenten leerde bespelen, maar ook omdat hij thuis de leerlingen en collega's van zijn vader hoorde musiceren.

Een groot deel van de Bach-familie was beroepsmusicus. Zij vervulden functies als organist, cantor en componist. Tussen 1600 en 1850 waren er maar liefst honderd familieleden die op de een of andere manier iets met muziek te maken hadden. Buiten de wereldberoemde Johann Sebastian wisten diverse Bach-telgen met hun werken het internationale podium te bereiken.

Van Johann Sebastian zingt het koor cantate BWV 150, Nach dir, Herr, verlanget mich en het dubbelkorige motet Ich lasse dich nicht. Van Johann Michael Bach (1648-1694), de vader van Maria Barbara Bach, eerste echtgenote van Johann Sebastian, het motet Unser Leben währet siebenzig Jahr over de vergankelijkheid en het moeizame aardse leven.

 Johann Ludwig Bach (1677-1731), de zoon van Johann Jakob (de oudere broer van Johann Sebastian), componeerde Unsere Trübsal voor een rouwplechtigheid. Johann Christoph, een oom van de grote componist, schreef Der Mensch vom Weibe geboren. Kenmerkend voor dit stuk is de reeks van vijf muzikaal identieke koraalcoupletten.

 Op het programma staat tevens de cantate Der Herr ist mit mir van Dietrich Buxtehude (1637-1707), een ogenschijnlijk vreemde eend  in dit rijtje Bachen.  Johann Sebastian was een groot bewonderaar van Buxtehude en is door hem beïnvloed. Zijn bewondering voor het orgelspel en componeerkunst ging zover dat hij maar liefst 400 kilometer naar het Noord-Duitse Lübeck liep om Buxtehude daar in de Marienkirche te horen spelen.

U wordt van harte uitgenodigd voor dit bijzondere Bach-concert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.